fbpx

Koningsamazone

De meest populaire en uitgebreide online Papegaaienschool van Nederland en België. Leer jouw papegaai vandaag nog praten en spelletjes doen. Start direct!

PAPEGAAIEN.NET

Koningsamazone of
St. Vincentamazone

Koningsamazone; Sint Vincentamazone; Amazona guildingii

Koningsamazone of Sint Vincentamazone – Amazona guildingii

Koningsamazone of Sint Vincentamazone; Amazona guildingii

Koningsamazone of Sint Vincentamazone – Amazona guildingii


Koningsamazone of St. Vincentamazone 

Formaat: 40 cm. Ringmaat: 14 mm.

Man en pop: uiterlijk geen verschil. De algehele lichaamskleur is variabel. Het voorhoofd, het voorste deel van de kruin, de teugels en de oogstreek zijn geelachtig wit van kleur. Naar het achterste deel van de kruin, de wangen en de hals gaat deze kleur over in oranje. De oordekken en het achterste deel van de wangen zijn violetblauw. De veren van de nek zijn groen tot olijfgroen en blauw bewaasd. Tevens zijn deze veren zwart omzoomd. De veren van de borst en de buik zijn bronskleurig bruin en zwart omzoomd. Veel vogels laten op de buik een groene waas zien. De onderstaartdekveren zijn groenachtig geel. De veren van de rug, de schouders, de stuit en de bovenstaartdekveren zijn bronsbruin tot olijfgroen. De bovenstaartdekveren zijn voorzien van groene punten. De vleugelzoom is oranje. De buitenste vleugelpennen zijn donkergroen met een groene tot violetblauwe buitenvlag. De buitenste armpennen zijn violetblauw en hebben een oranjekleurige basis. De armdekveren zijn oranjebruin tot olijfgroen met een groene basis. De middelste en de kleine vleugeldekveren zijn bronsbruin tot groen en bezitten een groene tot bleekblauwe omzoming. De grote ondervleugeldekveren en de onderzijde van de vleugels zijn geel tot groen. De staartveren zijn violetblauw en hebben een oranjekleurige basis en brede gele tot oranjegele uiteinden. De naakte oogring is lichtgrijs en de iris oranjerood. De snavel is hoornkleurig en de poten zijn grijs. De koningsamazone is een amazone die in verschillende kleurmorfen voorkomt. Er zijn dus overwegend bruine, bruinachtig groene en ook bruinachtig oranje vogels. Soms worden de kleurmorfen nog gedetailleerder als geel-geelbruin, groen-groen, geel-oranje en groen-bruin onderscheiden. Hoe zinvol deze onderscheiding is, is wel de vraag.

Herkomst, leefwijze en status

  1. Amazona guildingii komt alleen maar voor op het eiland Sint Vincent. Dit ligt aan de oostkant van de Caribische Zee en vormt samen met vele andere eilanden de afscheiding met de Atlantische Oceaan. Tegenwoordig zijn de vogels alleen nog te vinden in de vochtige bossen van de valleien die midden op het eiland liggen en bergachtig zijn. Hij komt hier voor tussen 300 en 700 m hoogte. Het voedsel bestaat uitvruchten, zaden, bessen, noten bloesems en bladknoppen.

De voeding van Koningsamazones cq. St. Vincentamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

 Huisvesting van Koningsamazones cq. St. Vincentamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met St. Vincentamazone cq. koningsamazone

 Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten

Terug naar Index  papegaaien


De meest populaire en uitgebreide online Papegaaienschool van Nederland en België. Leer jouw papegaai vandaag nog praten en spelletjes doen. Start direct!